Sahi biz kime oy vereceğiz?

Bana göre demokratik rejimleri vazgeçilmez kılan en önemli unsur seçme ve seçilme hakkıdır. Siyasi katılım seçme ve seçilme haklarınızı kullanarak sağlanır. Sözkonusu haklar bir nimetse bize düşen sadece ilan edilen tarihte seçim sandığına giderek oy kullanma zahmetine katlanmak olacaktır.

Yerel seçimlerde biz kime oy vereceğiz diye soranlara bir önerim olacak. Yapacağı hizmetleri değil de, kendisini aday gösteren siyasi elitlerin resminin altına bana gösterdiğiniz teveccühe layık olmak için çalışacağım diyen biatçı yalakalara değil. Duygulara oynayan içi boş partizanlara da değil. Tabiki, başka partiden aday olmasına râmen ideolojik sembol ve işaretlere dayanarak pavyon, pavyon dolaşıp, hafif meşrep kıvırtarak pavyon sarhoşu çakallara bozkurt işareti yaptırmakla siyaset yaptığını sanan hamasetçilere de değil. Ne olduğu, kim olduğu belinen, Başkan Rezzak Sülün “sürün yavrum sürün” mantığıyla hareket edecek popülist siyasetçilere de değil. Soyunda, sopunda demokrasi ve insan hakları alanında sicili olan siyasi sabıkalılara da değil. Cenaze namazlarına katılmayı alışkanlık haline getirip, Cuma günleri Camii, Camii dolaşan din istismarcılarına da değil. Neticeye, sâadete dön diyecekler olursa, siyasetin Zübük-zâdelerine kesinlikle oy vermeyeceğiz derim.

Ona rağmen, hâlâ daha kime oy vereceğiz diye soranlar olacaksa?
Yerel dinamikleri dikkate alan hizmet erbabı, ufku geniş, vizyon ve misyon sahibi, etnik ve kültürel aidiyetler üzerinden siyaset yapmayan adayları seçeceğiz derim. Medeniyete dair, modernite ve teknolojinin imkanlarını kullanarak, yaşadığımız kentleri köyleşmekten kurtaracak, sosyal mühendisliğe dayalı plan ve projesi olan adaylara oy vermeyi teklif ederim. Çevre ve tabiata karşı duyarlı, çevre dostu adayları tercih etmeyi teşvik ederim. Sosyal medya da ahalinin anlayacağı dilden “başın düşerse dara muhtar Selahattin’i ara” diye kendince samimi bir propoganda yöntemi geliştiren, muhtar adayı Selahattin Şimşek gibi saf ve temiz adaylara oy vereceğimizi bilsinler isterim.

İşin latifesi bir yana, köyler, kentler, kasaba ve şehirler devlet imkanlarından hizmet alımını yöneten sınıfın taktir ettiği miktar kadar alırlar. Ve hiç bir yerde eşit ve adil paylaşım tecelli etmez. Eşit ve adil paylaşım istiyorsak, öncelikle siyasi katılımı sağlayarak, birlikte yönetmeye talip olmalıyız. Bu manada seçme ve seçilme haklarımızı, oylarımızı mutlaka kullanmalıyız. Tepkimizi demokratik kurallar içerisinde sandığa yansıtmalıyız. O münasebetle, bugüne kadar olduğundan daha çok siyasi katılım sağlamalıyız. Sandığın diliyle verilen mesajın daha etkili olacağının farkında olarak tavır almalıyız.

Hasılı yaşadığımız çağ, çevrenin, siyasetin, medyanın, hat’ta idraklerin bile kirlendiği bir iklimde yaşamaya mecbur etti insanlığı. Çağımız da soğuk savaş sona erdi, Avrupa Birliği fiilen oluştu, taşlar yerinden oynadı, dengeler değişti. Eğer çağı ve geleceğimizi kurtarmak istiyorsak, öncelikle kirlenmiş idraklerimizi temizleyeceğiz. Ancak o zaman gerçek doğruyu idrak edebiliriz. Aksi halde, bize verilen seçme ve seçilme hakkı oyuncaklarıyla oynayarak, zamanı kaçırmış oluruz. Bu minval üzere, aklı selim ve sağduyunun siyasete hakim olacağına inancımı hiç bir zaman yitirmek istemem. Temennim odur ki; politikacılar ülkelerinin iç ve dış itibarını zedeleyerek, huzursuzluğa sebep olacak tavır ve davranışlardan sakınırlar.

ENPOLİTİK
Şubat 2019

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.