Ulusalcılık Bir İdeolojinin Krizi mi?

Türk solunu sosyalist enternasyonalden, nasyonal sosyalizme yönlendiren ulusalcı yerliliği, enternasyonalizmden sapma olarak görüyor, en az Cumhuriyetin kuruluş döneminin anlayışı olan kafatası ırkçılığı kadar tehlikeli buluyorum.

Asırların alışkanlığından olacak ki Türk solcuları kendileri gibi düşünmeyen ahaliyi “Hasolar, Memolar; faso fiso vatandaşlar” gibi görmekteler. Geçmişin İnönü döneminin özentisiyle, elitist bir devletçilik anlayışıyla hareket etmekteler. Sosyal adalet, sosyal refah, sosyal hizmetler, kısaca sosyal düzeni geliştirecek politikalar üretmekten yoksun bir vaziyet içerisindeler.

Konuyla ilgili Gün Zileli’nin dilinden, onun özeleştirisinden alıntılarla, Türk solunun pisikilojik analizini yapmak istiyorum. Türkiye ve Ortadoğu Vakfı’nın yayınladığı Gün Zileli’nin yazdığı “Ulusalcılık Bir İdeolojinin Krizi” adlı kitabından bazı alıntılarla Zileli’nin diliyle eleştireceğim.

Zileli kitabında Ulusalcılığı, “milliyetçiliğin ikiz kardeşi” olarak tanımlarken solda güç kaybına neden olduğunu belirtiyor. Perinçek ve Vatan Partisinin, CHP’den farklı olarak milli sembol ve değerlere tutunarak nasyonal sosyalizme sapmış olduğuna işaret ediyor. Bu duruma örnek olarakta ulusalcıların olur olmaz yerler ve gösterilerde milli bir sembol olan Türk bayrağını kullanmalarını gösteriyor.

Zileli kitabında Doğu perinçek’e ağır eleştirilerde bulunarak, Türk solu siyasette azınlık pisikolojisiyle hareket ederek çareyi nasyonal sosyalizme sapmakta bulmuştur diyor.

Zileli Türk solu için yaptığı diğer bir tahlil de ise “Bugünkü sol denen anlayışı, düşünme ve tahlil etme yeteneğinden yoksun hale gelmiş, aklını kullanma yetisini kaybetmiş bir insanın durumuna benzetiyor. Eğer sol, toplumsal ve tarihi olarak kendisine yüklenen anlamın hakkını vermek ve toparlanmak istiyorsa ciddi bir silkinişe geçerek her şeyden önce ‘düşünsel rönesansı’ başlatmak zorundadır” diyor.

Görülüyor ki sol kendi içinde fikir birliğini sağlayamamış olmanın pisikolojisiyle, kendisini azınlık konumuna düşüren seçmenleri cezalandırmak için, devrimcilik adına demokratik değerlere saldırıda bulunanlara arka çıkıyor. Solun vitrindeki görüntüsü bir anlamda halkın sağduyusu ve iradesine güven duymayan bir görüntü içeriyor… ve o nedenle hâlâ daha devrim ve ihtilal tellalliği yapıyor.

Kasım 2018
Yozgat Çamlık Gazetesi

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.