AB İLE MÜZAKERELER

AB İLE MÜZAKERELER

1- Medeniyeti: Bir millet veya topluluğun, hayat tarzı, bilgi seviyesi, sanat gücü, kültürü, dini, maddi-manevi varlığı ile ilgili değerler bütünü olarak tarif edersek, başka bir medeniyetle ittifak etmesi fiziken mümkün olurmu ?
2- Tamamen farklı kültür ve inançları temsileden unsurların bir medeniyetin çatısı altında ittifak etmesinden melez bir toplum doğar ki, o taktirde medeniyetler ittifakı yerine medeniyetler “iltihakı” demek daha doğru olmazmı? Bu iki sorunun da cevabını bulacağınız bir yazı okuyacaksınız…

Türkiye’nin, Avrupa Birliğine üyeliği ile ilgili müzakere sürecinde tarafların, kendi çıkarlarını koruma ve biribirilerinden taviz koparma adına kıran, kırana pazarlık yaptıklarına şahit olmaktayız. Müzakarelerin zaman içinde  kopma noktasına varması, çıkarların çatışmasından kaynaklanmaktadır. Bu şartlar altında görüşmelerden elde edilen sonuca medeniyetler ittifakı değil de, menfaatlar ittifakı demenin daha doğru olacağı kanısındayım. Barselona ve Malarco zirvelerinden çıkan sonuç medeniyeteler ittifakı iddasında ısrar edenleri iyi düşündürmeli.

Medeniyeti : Bir millet veya topluluğun, hayat tarzı, bilgi seviyesi, sanat gücü, kültürü, dini, maddi ve manevi varlığı ile ilgili değerler bütünü olarak tarif edersek, başka bir medeniyetle ittifak etmesi fiziken mümkün değildir. Medeniyetler biribirlerinden tabi olarak ilim ve teknik bilgi seviyesinde alış verişte bulunurlar ki, bu ilişkiye ittifak denemez. İttifakın sözlük anlamı uyuşma, birlik, oybirliği, herkesin aynı görüşte ve aynı fikirde birleşmesi olarak tarif edilir. İki veya daha çok medeniyetin birleşmesinden, yada ittifak etmesinden melez bir topluluk doğması olasıdır o da anarşi ve kaos demektir. Bu birliktelige mutlaka bir isim konmasi gerekiyorsa, menfaatlar ittifaki demek daha uygun ve akılcı olur. Yada daha sempatik olan medeniyetler buluşması gibi ifadeler tercih edilebilir.

Tamamen farklı kültür ve inançları temsil eden unsurların bir medeniyetin çatısı altında ittifak etmesi akıl ve mantığa uygun düşen bir yol değildir. Bugün kültür değişikliği gerekir diyenler, yarınlar da daha başka değişik öneriyle karşınıza çıkabilirler. Biz, sizi Avrupalı olarak görmek istiyoruz ama bunun yolu ittifaktan, intibak’a geçişle olur derlerse ne dersiniz…? Kaldıki azınlığın, çoğunluğa intibak etmesini akıl ve mantık onaylar ve kabul eder. Bana göre AB Türkiye ilişkileri menfaat ve çıkar ilişkisinden başka bir ilişki olarak değerlendirilmemeli.
M. Yazarel

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.