Başbakan Oyunu Bozdu

Başkentin sıcak atmosferine gölge düşüren, yüksek askeri şura toplantılarının gündemi ısıttığı sıcak günleri Ankarada geçirdim. Sohbetlerin konusu ağırlıklı olarak askeri şura toplantıları oldu. Sohbet ettiğiniz kişi siyasi deneyimili, bilgisine itimat ettiğiniz biri ise, en mahrem konuları bile konuşmak istiyorsunuz.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt Paşanın Genel Kurmay Başkanı olmasın da, Başbakanın uyanık ve isabetli bir kararla askerler üzerinden oynanmak istenen oyunu bozdugunu ve Türkiye`yi rahatlatıp, demokrasiyi korudu diye düşünmüştüm. Düsüncemi açtığım bazı arkadaşlarım, Türkiye`de çok bilmiş sıtratejistler vardır, fikir ve bilgiler onların dışında gelişirse, adını komplo teorisyenine çıkarırlar, dikkat et, teorisyen hükümü giyenlerden olmayasın diye hatırlatmada bulundular.

Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt`ın uyum içinde çalıştıklarını ve en nazik dönemlerde sağduyu ve aklı-selime uygun sorumluluk üstlendiklerini herkes bilir. Büykanıt Paşanın, PKK terörü üzerinden çıkar sağlamak isteyenlerin suyunu kestiğini, demokrasiye inanan ve işini iyi yapan, dirayetli cephe komutanı olduğunu da bilenlerimiz vardır, mutlaka.

Diyarbakır ve Şemdinli olayları, savcının usüllere uymayan iddanamesi, paşanın sabrının sınırlarını zorlayan gelişmelerdi aslında. Paşa olaylara soğukkanlı ve sağduyulu yaklaşarak el altından sopa gösterme geriği bile duymadı. Ülke ve millet olarak silah gücü elinde olanların ihtilal ve muhturalarına alışığız aslında.

Yine de tepkimizi sınamak için, 12 Eylül ihtilalinin komutanı 7. Cumhurbaşkanı Evren`in Muğla Üniversitesinde yaptığı konuşmayı alkışlatıp, televizyon ekranlarında gösterdiler. Kime ve nerede alkışlattılar?… Tabi ki kışlada değil, üniversitede akademik kariyer edinecek gençlere alkışlattırdılar. Bütün bu olanların bir anlamı yokmuydu?… Elbette vardı, akıl sağlı düzgün olanlar bilir ne manaya geldiğini.

Büyükanıt Paşanın Genel Kurmay Başkanı olmasını askerden de bazı kimselerin engellemek istediği kanısındayım. Savcının kendisine ulaştırılan yalan, yanlış bilgileri, sonuna kadar senin arkandayız desteğini aldıktan sonra iddanemyi hazırladğını sanmaktayım. Yoks o makama gelmiş kişinin iddanemenin nasıl hazırlanıp, hangi purosüdürün uygulanacağını bilmemesi düşünülemez.

Ayrıca asker kökenli kişilerin cetelerle ilişkisinin ortaya çıkarılması, sehit mezarının istismar edilmek istenmesi gibi çirkince tezgahlanan oyunlar, gerçekten insan sabrının sınırlarını zorlayan gelişmelerdir.

Genel Kurmay Başkanı sayın Hilmi Özkök Paşa’ya hizmetlerinden dolayı madalya verilmesi çok şık ve isabetli oldu. Bence sayın Başbakanın atması gereken bir adımı daha var… Ülkeyi Çankaya savaşına sokmadan, Hilmi Özkök Paşayı Cumhurbaşkanlığına ikna etmek. Paşanın millet adına tevdi edilen görevi kabul etmeme gibi bir tercihte bulunacağına ihtimal veremiyorum… En azından sayın çok bilmişleri sukut-u hayale uğratıp, devlet vitrini uyum içinde çalşan üçlü kolisyon görüntüsü verir siyaset ve hizmetin önü açılmış olur.

Sayın Başbakanı da anlıyorum, kim istemez köşkte oturmayı… Henüz yaşınız genç, kaderiniz de bir gün orada oturmak yazılıysa kimse mani olamaz, acele edip kaderi zorlamayın. Hem köşkte oturanlar bir şekilde bedel ödemek zorunda kalıyorlar, parti ve siyasi güçlerini yitirip, tekrar siyasete dönmek için yollara düştüklerinde de kimse galeye alıp peşlerinden gelmiyor, örneklerde olduğu gibi.

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.