Hıyânet-i Vatan Suçlaması.

Siyasi hasımlarınızı, toplum indinde küçük düşürmenin en kolay yolu, rakiplerinizi vatan hainliğiyle suçlayarak itham etmek olsa gerektir. Hainlik ithamı müphem bir suçlama unsuru olarak tarif edilirse “Şapka” giymediği için hainlikle itham edilip asılanları örnek göstererek tarifi sulandırmak’ta mümkündür.

Günümüz Türkiyesinin siyasi hasımları farklı siyasi tercihi olan insanları “Hıyanet-i vatan” derecesinde suç unsuru olarak görüp, çok rahat bir şekilde suçluyorlar. Rakiplerinin manevi şahsiyesini incitip, itibarını zedelemek için vatanperverlik mefhumunu kullanmaktan çekinmiyorlar. Aynı camiadan da olsalar eleştiri kültürü gelişmeyen topluluklar, genel kabule itiraz ederek özeleştiri yapan kişileri nankör, hain ve vefasızlıkla itham ederek saldırabiliyorlar.

Nasıl ki geçmişte vatanperverlik adına, olağan üstü dönemlerin adil olmayan idamlarını onayladıkları gibi, siyasi hasımlarına hâin yaftasını yapıştırmayı da basit bir davranış biçimi olarak görüyorlar. Vatana ihanet suçunu farkında olunmadan sıradanlaştırıyorlar.

Diğer taraftan itaatkarlık anlamında insanlar, liderimin yanlışı benim doğrularımdan daha eftaldir mantığından hareketle, ulü’l-emre itiraz edilemez diyerek, biat ettikleri sultalarının eleştirilmesine tahammül edemiyorlar. İtaat ve itaatkarlığı siyasi, hukuki, ahlaki ve dini akide boyutlarıyla ele aldığımızda, körü körüne itaatın, toplumsal düzeni sağlamaya bir faydası olmayacağı konusunda insanları ikna etmek mümkün gözükmese de, eleştiri kültürünü yerleştirmek anlamında ciddiyetle gayret etmek gerektiğine inanıyorum.

ENPOLİTİK
Mayıs 2019

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.