Nihayi çözüm nedir?

Daha önceden bir vesile ile başkanlık sistemine doğru çıkılan yolda, bana göre mola vermek anlamına gelen, partili Cumhurbaşkanı formülü tutacak mı bekleyip göreceğiz diye yazmıştım.

Ben yöneten ve olgunlaşan demokrasilerde eğemenlik hakkını kullanma yetkisi anlamında, başkanlık sistemini daha uyumlu bulanlardanım. Ayrıca kuvvetler ayrılığı prensibi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin başkanlık sisteminde daha adil olacağına inananlardanım.

Partili Cumhurbaşkanına gelince,
kanuni engeller aşılmış olsa dahi, meseleyi “güç kullanımı ve iktidar olma” hırsından soyutlayamadığınız müddetçe, anayasal yetkilendirmeyi yeterli bulmam. Uygulamada, yürütmeyle yasama arasında ve daha sonra bürokraside meydana gelecek sürtüşmeleri gidermek için sadece yasal yetkilendirmenin nihayi çözüm olamayacağını düşünürüm.

Hareket etme kabiliyeti yasalarla sınırlandırılan yürütmenin başı olan bir Cumhurbaşkanın yasamayla sürekli uyum içerisinde çalışacağını ihtimal dahilinde görmem. Hiç bir siyasi sorumluluğu bulunmayan ve sadece yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanına karşı hesap vermekle hükümlü olan teknokrat bir yapının, yani hükümet modelinin sorunsuz ve sağlıklı işletileceği güvencesine temkinli yaklaşırım. Bu manada geçmişte Parlemeter sistemde bile aynı partiden olan Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar arasında sorunlar çıktığını hatırlatmak isterim.

Evet vakti zamanında Atatürk’le-İnönü, Bayar’la-Menderes, Özal’la-Yılmaz, Demirel’le-Çiller, Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan arasında geçen tartışmaların, Evren’le-Özal, Özal’la-Demirel, Sezer’le-Ecevit ve Tayyip Erdoğan arasında geçen çekişmelerden daha hafif olduğunu söylemek mümkün mü? Binali Yıldırım hariç, Başbakan Davutoğlu ile yaşanan krizde olduğu gibi, Cumhurbaşkanının kurucusu olduğu partinin içerisinden tayin ettiği, Başbakanla bile mutlak uyum sağlayamadığını örnek gösteririm.

Bugün geldiğimiz nokta da, yaşadıklarımızdan hareketle, meclis çoğunluğunu kaybedersek meclis tıkanır ve çalışmaz gibi bahanelere sığınarak “ayak üstü çözüm” olarak gördüğüm partili Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin yöneten demokrasi anlamında, nihayi çözüm olmadığı konusunda ki iddamı yenilemek isterim.

ENPOLİTİK
Mayıs 2019

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.