Türk solunun sivilizasyon anlayışı.

Bugüne kadar sol ve sosyal demokrasi hakkında, solun kendi kaynaklarından istifade ederek pek çok yazı yazdım. Türk solunun fikir babalarının, eski tüfek solcuların fikir ve düşüncelerini tartışmaya açmaya çalıştım. Günümüzün solcularının tartışmaktan ziyade, eski tüfek solculara o zaten bunamıştı diye bunaklık teşhisi koyan yaklaşımlarıyla karşılaştım.

Bendeniz tüm dünyada artan ırkçı eğilimlerin, güçlü bir sosyal demokrat hareket ve sol mualefet olmamasından kaynaklandığına inananlardanım. O münasebetle, Sovyetler sonrasının şokunu üzerinden atamayan sol hareketlerin, üzerinde ki ölü toprağını atarak, bir an önce sosyal demokrasiyi güçlendirmesini arzu ederim.

Diğer taraftan sağın alternatifinin sağ olmasından kaynaklanan sıkıntıların giderilmesinin ancak ve ancak gerçek anlamda sosyal demokrasiyi benimsemiş güçlü bir sol mualefetle çözüleceğini savunurum.

Solunun savunduğu sivilizasyon konusuna gelince, ihtilal şartlarında atanmış kurucu meclisin yaptığı yasal bir düzenleme olan 1980 anayasasını savumasına bir anlam veremem.

CHP’nin statükoyu korumak ve sivil anayasaya engel olmak amacıyla TBMM’de kürsü engellemek, ayak ısırmak, yumruk atmak gibi, fiziki engeller dışında, rejim değişiyor, laiklik elden gidiyor, evrim teorisi müfredattan kaldırılıyor şeklinde ki suni tartışma ve mazeretlerini sivil talepler olarak görmem.

Demem o ki, Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin, yeni sistemin demokrasi ve insan hakları alanında kazanım ve kayıplarını mukayese edecek bir yaklaşımla mualefet ederek, usül ve yöntem üzerinden eleştirmelerini beklerim.

Solun anayasa ve demokratik ilkeler konusunda ikircikli tutumunu tasvip etmem. Sabih Kanadoğlu’nun saçma sapan icazetlerini referans alarak, seçilmişlerin yaptığı bir referandumlu anayasa değişikliği üzerinden, TBMM’nin meşruiyetini tartışma konusu yapılmasını da doğru bulmam.

Öte yandan tüm dünyada sağın güçlenmesine sebep olarak, gerçek anlamda sosyal demokrasiyi savunan sol hareketler olmadığı için, milliyetçilik üzerinden popülist söylemlerin sağı güçlendirdiğini idda ederim.

Türkiye’de sosyal, kültürel ve ekonomik haklar alanında, iyi gitmeyen bir durum sözkonusu ise, müsebbibi yıllarca Türk solunun sağ karşısında iktidar alternatifi olamamasından kaynaklandığını ifade etmek isterim.

Yozgat Çamlık Gazetesi
Ocak 2019

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.