Anketlere Değil, Aynaya Baksaydınız.

Âkîbet-i ikbalinizi, siyasi kader ve yazgınızı güzelleştirmek istiyorsanız, aynaya bakarak kendi sosyolojik gerçekliğinizle yüzleşmek mecburiyetindesiniz. Öyle başkalarına söverek, seçmen ve ahâliye küserek baş aşağı edilmiş makus kaderi, yani hazin sonu düzeltemezsiniz.

Yerel seçimler lider ve partilerin öfke krizleri geçirdiği atmosferde yapıldı. Seçim sonuçlarının tahlilini siyaset sosyolojisi kriterlerine göre yapamazsanız yanlış teşhis ve yanlış tedavi uygularsınız. Yada en basitinden ihaleyi seçim kampanyasını yürüten adamlarınızın üzerine yıkarsınız.

Siyaset tarihinde, siyasal çöküntülerin sebebine bakıldığında lider ve’ya avanesinin şımarıklık, kibir, gurur, gösteriş ve lükse düşkünlük gibi ahlaki zafiyetleri gerekçe olarak gösterilir. Bunun yanısıra sosyal hukuk devleti olma anlamında, hukukun üstünlüğü ilkesi ve kuvvetler ayrılığı prensibi gibi değer ve ilkelerden taviz veren görüntüler de çöküntüyü hızlandıran amiller arasında yer alır.

Gelelim sizin için üreteceğimiz aynaya bakma mazeretine. Özelikle, en çok bu seçimde oy kaybına sebep olan stratejik hatalar yapıldığını ifade etmek istiyorum.

Ne gerek vardı, Bülent Arınç, Abdulkadir Aksu, Cemil Çiçek gibi siyasi “miyadı” dolmuş kişilere özel, mevkî, makam ihdas edilmesine. Devlet’te değil de, partinizde görevlendirme yapmış olsaydınız, kimsenin umurunda olmazdı.

Kimin aklına esti de gereksiz abartılarla Kürtlerin oyları kıymete bindirildi? Açılım sürecinden sonra, 2015’ten beri Doğu ve Güneydoğu da oy kaybına uğradığınızdan haberiniz yokmuydu? Yine kim kandırdı? Hangi mantıkla itibar zaafiyetine uğramış bir terörist başının mektubu okutuldu? Hiç yoktan ülkücü camia ve şehit yakınları gücendirildi.

Yerel adayların kendilerini ve yapacakları hizmetleri tanıtacak yerde, afiş ve bilbortlarda neden Sayın Cumhurbaşkanının şahıslarına göstermiş olduğu teveccühe layık olmak gibi, yalakalık yarışına girmelerine izin verildi. Muhtarlar bile teveccühden bahsettiler.

Diğer taraftan AK Partinin il, ilce ve belde teşkilatlarında görevli yönetici kadroların kibir, gurur ve ahaliyi hakir gören tutum ve davranışları ise, ahaliyi bezdirdi. Parti teşkilatları adeta eyyamların, yamyamların, sicili bozuk üçkağıtçıların mal, mülk, mevki, makam ve itibar devşirme kapısı gibi oldu. Burnundan kıl aldırmayan özel kalem müdürlerinin, danışman ve yüksek bürokratların devlet bütçesinden israfa varan harcamaları, gösteriş ve saltanatları halk indinde tiksinti uyandırdı. O münasebetle toplumla ilişkiler sorunlu bir hal aldı.

Dış politikada ki gidişatı, İslam ülkelerinin teker, teker karşınızda ki saflarda yer almasını, ekonomik sıkışmayı, seçim yenilgisini, kendi içinizde ki ayrışma korkunuzu bunların hepsini bir sınav ve tadilat uyarısı olarak değerlendirip, önce etrafınızı, sonrasında da parti teşkilatınızı restore etmezseniz, makus kaderi güzelleştiremezsiniz.

Seçim yenilgisini kimin üzerine yıkarsanız yıkın, ama mutlaka öfke nöbetlerinizden kurtulun. Siyasi dili yumuşatın ve tansiyonu düşürün. Normalleşme sürecine geçin. Zedelenen güven düygusunu tamir edin. Laiklik algısı, din ve siyaset ilişkisini onarın. Yeni sisteme Cumhurbaşkanlığı hükümet modeline uyum yasalarını çıkartın. Elzem ve acil olan devletin rehabilitasyonunu ivedilikle gerçekleştirin.

Sonuç olarak demek isterim ki, manipüle edilen anketlere değil’de, ayna’ya bakımış olsaydınız, baş aşağı dönen gidişatı görür ve önlemini alırdınız. 2071 Hedefiniz’de hâlâ daha ısrarlıysanız, ayna’ya bakmayı ihmal ederek… kendi gerçeğinizle yüzleşmeyi tehir etmeyin. Din nasîhat’tır hadisinden hareketle yapıcı eleştiri ve uyarıların nasîhat olarak algılanması umuduyla.

mm

Metin Yazarel - Çeşitli Alanlarda Faaliyet Gösteren Girişimci ve Toplum Aktivisti Kişisel Bilgiler: Adı: Metin Yazarel Doğum Yılı: 1962 Doğum Yeri: Yozgat, Boğazlıyan ilçesi, Yaraş Köyü Medeni Durumu: Evli, iki kız çocuğu babası Eğitim ve Akademik Geçmiş: İlkokul: Yaraş Köyü İlkokulu Ortaokul ve Lise: Yozgat’ta tamamladı Üniversite: 1980 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne kayıt oldu, ancak 12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Yurtdışı Eğitim: Kasım 1980'de Hollanda'ya yerleşti. 1981-1982 öğretim yılında Rotterdam'da Thomas More Pedagoji Akademisi'ne devam etti. İş ve Ticaret Hayatı: Hollanda'da İş Hayatı: 1982 yılında Hasret Gıda Marketi ile ticaret hayatına adım attı. Daha sonra Türk video filmleri, tekstil ürünleri toptancılığı ve seyahat acenteliği gibi çeşitli sektörlerde ticaret yaptı. Toplumsal Katılım: Çeşitli Türk dernek ve federasyonlarında kurucu yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi üst düzey yöneticilik yaptı. Sosyal Araştırmalar: Toplum bilimi alanında 'sosyal tercihler', 'sosyal davranışlar' ve 'sosyal psikoloji' konularında araştırmalar yaptı. Göçmen etnisitesi ve göç sosyolojisi gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. Sivil Toplum Aktivizmi: Uzun Süreli Danışmanlık: Hollanda Türk Demokratlar Birliği (UETD) danışmanlık yaptı. Araştırmalar Merkezi: Amsterdam Türk evi Araştırmalar Merkezi yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum çalışmalarını sürdürdü. Yazarlık ve Medya Faaliyetleri: Yayınlar: 200'den fazla makalesi çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yayımlandı. Köşe Yazarlığı: Kesintisiz 8 yıl boyunca Türkçe yayın yapan Haber Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon Programcılığı: Kısa bir süre Life24 Bilgi Danış Televizyon programcılığı da yaptı. Yayın Danışmanlığı: Gönüllülük esasına dayalı olarak Haber Gazetesi'nde genel yayın danışmanlığı yaptı. Diğer Yayınlar: Yozgat Çamlık gazetesi ve En-Politik internet sitesinde de köşe yazıları yazdı. Çalışma ve Ticaret Hayatı: Şirket Danışmanlığı: Halen Letselschade Kaza Uzmanlığı Şirketler Grubuna danışmanlık yapmaktadır. Kurucu Ortaklık: EU TRADE CENTERS BV. şirketinin kurucu ortağı olarak ticaret hayatına devam ediyor. Metin Yazarel, iş hayatı, ticaret, akademik çalışmalar, sivil toplum faaliyetleri ve medya alanlarında geniş bir yelpazede etkinlik gösteren, çeşitli alanlarda başarılı ve çok yönlü bir birey olarak öne çıkmaktadır.